Dakakker Agenda Winkel Educatie Verhuur Team Contact Links  


Heerlijke dakpreisoep
Simpele recepten van de dakakker
Ingrediënten voor 4 personen

• 1 flinke dakprei
• 1 grote kruimige aardappel met schil
• 2 biologische groentebouillonblokjes
• peper
• biologische boeren yoghurt
• fijngehakte (platte) peterselie van het dak
• en 1 laurierblad

Bereiding:

1. Was de aardappel en snij in stukjes.

2. Snij de dakprei in ringetjes.

3. De dakprei en aardappelstukjes opzetten met 1 liter water, het laurierblad en de 2 groenten bouillonblokjes.

4. Laten koken met deksel op de pan tot de dakprei en aardappel zacht zijn en nadat het laurierblad verwijderd is met de staafmixer pureren tot een gladde soep.

5. Doe in een soepkom een eetlepel yoghurt en een eetlepel fijngehakte (platte) peterselie, giet hierover de soep en serveer direct.Stadslandbouw

Ruimte zat in steden voor het telen van voedsel

Het telen van voedsel in en om de stad, voor de mensen die er wonen, krijgt steeds meer voet aan de grond (en op dak!). Naast telen in de 'volle grond' is er ook veel mogelijk op de daken. Er is maarliefst zo'n 345 miljoen m2 platdak in Nederland. Dus ... ruimte zat voor het telen van voedsel.
>>>

Voedselkilometers
Het voedselprobleem op de wereld zal met stadslandbouw niet worden opgelost, maar een stad kan in theorie voor zo’n 10% zelfvoorzienend worden. Voedsel verbouwen in de stad scheelt ook voedselkilometer en/dus (lucht)vervuiling en CO2 uitstoot door transport. Ook komt het voedsel verser en gezonder bij de consument.

Groene daken
Stadslandbouw op daken heeft als extra voordeel dat het groen toevoegd aan de stad. Groen dat hard nodig is voor het opvangen van regenwater dat in veel steden (zoals Rotterdam) onvoldoende kan worden afgevoerd via het riool zodat er wateroverlast ontstaat. Dit probleem zal door de klimaatveranderingen alleen maar groter worden. Groenedaken houden het regenwater vast en zorgen ook voor de reductie van de hittestress of het zogenaamde heat island effect (hitte eiland effect). Tijdens windstille nachten is in Rotterdam een temperatuurverschil tussen verstedelijkt - en landelijk gebied gemeten tot 8 graden Celsius (!). Ook hier ontstaan op den duur problemen vanwege de klimaatveranderingen.

Educatie
Stadsbewoners (jong en oud) weten vaak niet meer hoe groenten en fruit nu eigenlijk groeien. Stadslandbouw brengt dit proces dichter bij de mensen. Om dit inzichtelijker te maken zetten 'stadsboeren' ook educatieve-programma's op en geven ze graag tekst en uitleg over het waarom van het 'stadboeren'. Ook op de eerste Rotterdamse 'dakakker' komen educatieve programma's voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen.

Buurtmoestuinen
Er is stadslandbouw in alle soorten en maten. De echte stadslandbouwbedrijven zoals Uit Je Eigen Stad die gericht zijn op productie en werkgelegenheid. Maar ook kleinere buurtmoestuinen waar bewoners zelf aan de slag gaan. Deze kleinschalige stadslandbouw is goed voor de socials cohesie. Het samen schoffelen in een door de buurt beheerde moestuin kan hier zeker aan bijdragen.

Subsidie
Steeds meer gemeenten zien de voordelen van stadslandbouw en ondersteunen initiatieven met subsidie. In Rotterdams worden stadslandbouwprojecten wel ambtelijk ondersteund maar ze kunnen niet rekenen op een gemeentelijke subsidie-bijdrage. De stadslandbouwdaken kunnen wel rekenen op financiele steun door de gemeente. Deze daken zijn namelijk ook 'groenedaken' en die vallen onder de gemeentelijke Groenedaken-regeling. Groenedaken kunnen in Rotterdam rekenen op een subsidiebedrag van zo'n €30,-- per m2. (Voor de regeling kunt u kijken op: www.rotterdam.nl/groenedaken.

Procedures
De praktijk is weerbarstig! Zelfs in Rotterdam! Pioniers en stadsboer Bas de Groot van het pas geopende stadslandbouwbedrijf Uit Je Eigen Stad heeft 'hemel en aarde' moeten bewegen om alle toestemmingen, vergunningen en financieringen rond te krijgen voor zijn boerenbedrijf. Hij raakte danig verzeild in de gemeentelijke burokratie en sprak met tientallen ambtenaren en diensten om zijn zaak te bepleiten en het ook echt voorelkaar te krijgen. Ook in andere gemeenten hebben stadslandbouwinitiatieven het niet makkelijk. Ze krijgen te maken met bestemmingsplannen, vergunningen, bouwtoezicht - en brandweereisen. Maar langszamerhand ontstaat er in gemeenten begrip voor dit soort initiatieven en een vorm van stadslandbouwbeleid. Zo werd de Rotterdamse dakakker door de gemeentelijke instanties omarmd en kwamen de benodigde vergunningen en toestemmingen snel en in goed overleg voorelkaar.

Meer daken op!
Een van de initiatiefnemers van de Rotterdamse dakakker is het Rotterdams Milieucentrum. Voor het Milieucentrum is de dakakker op Het Schieblock een testcase. 'Meerdere daken zullen volgen', stelt Emile van Rinsum van het Milieucentrum en 'Met de ervaringen met dit landbouwdak van 1000 m2 kunnen we anderen overtuigen ook aan de slag te gaan met voedseldaken! De knowhow die we nu opbouwen kunnen we straks goed gebruiken om duizenden vierkantemeters dakakker te realiseren in Rotterdam!'

Docmunenten over Stadslandbouw:

Ruimte voor stadslandbouw in Rotterdam (pdf.)
(Paul de Graaf (Eetbaar Rotterdam) maart 2011)

Artikelen over stadslandbouw in Nederland en elders:

Stadslandbouw: nieuwe rage waait over uit Verenigde Staten
(VNG Magazine, 24 - 06 - 2011)

Stadslandbouw op overheidsgebouwen
(Binnenlands Bestuur, 02 - 03 - 2012)

Weblinks:

www.dakboerin.nl >>

www.uitjeeigenstad.nl >>

www.eetbaarrotterdam.nl >>

www.brooklyngrangefarm.com >>
Rooftopfarms located on New York City rooftops

www.dagvandestadslandbouw.nl >>

www.innovatienetwerk.org (Stadslandbouw) >>

www.wur.nl Dossiers Stadslandbouw >>
Wageninger Universiteit

www.knhm.nl (Projecten Stadslandbouw) >>

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image